látnivaló

Nin Gergely szobor

Az útikönyvünk olyan részletes volt, hogy nem volt türelmem elolvasni az egészet, így eleinte csak sodródtunk a tömeggel. Egy parkban kezdtük városnéző sétánkat, aminek a szélén már látszott Diocletianus palotájának a fala. Az itt lévő kaput éppen javították, így inkább más felé sétáltunk először.

Nin Gergely szobor

Szent Dujmo-székesegyház

Az Ezüst kapun léptünk be a palotába. Ez egy nagyon jó döntés volt, mert rögtön a legközpontibb részre értünk. Olyan volt, mintha időt utaznánk. Római oszlopok, római harcosok mindenfelé. Csak mi nem illettünk a képbe.

Szent Dujmo-székesegyház

Diocletianus palotája felülről

A székesegyház tornyába érdemes volt felmásznunk. A torony fala nem volt zárt, így felfelé haladva újabb és újabb szemszögből láttuk Splitet. Itt fent volt végre egy kis légmozgás. Jól látszott az óváros és a modern városrészek elkülönülése. Valahogy a régi vonzóbbnak tűnt.

Diocletianus palotája felülről

Prokurative

Az útikönyvünk még két részt ajánlott nekünk. Az egyik a Prokurative volt, amit a velencei Szent Márk térre hasonlított de nekünk nem tűnt fel ez. A másik a Marmontova, amit szintén egy híres utcához a Champs-Élyséeshez mért. Hát, nem tudom. Se híres boltok, se emberek nem voltak rajta. Lehet hogy régen más volt, de nekünk nagyon nem érte meg megkeresni ezt a két helyet.

Prokurative

Narodni Trg

Narodni Trg - Split

      Következő oldal →