Diocletianus palota

A parton végig éttermek vannak

Egy pálmafa alatt ácsorogva próbáltuk eldönteni, merre induljunk először. Bármerre néztünk vonzott a látvány. Egyik irányba a kikötő, ahonnan a városra gyönyörű kilátás van, a másik irányba a pálmafák mögött Diocletianus palotája, ami Split fő látványossága.

A parton végig éttermek vannak

Árusok

A palota fő bejárata felé haladva meglepő környezetbe találtuk magunkat. A városfal mellett egy park volt, amit végig elleptek a szuvenírárusok. Kicsit nehéz volt átverekednünk magunkat rajtuk, de azért csak sikerült.

Árusok

Szent Dujmo-székesegyház

Az Ezüst kapun léptünk be a palotába. Ez egy nagyon jó döntés volt, mert rögtön a legközpontibb részre értünk. Olyan volt, mintha időt utaznánk. Római oszlopok, római harcosok mindenfelé. Csak mi nem illettünk a képbe.

Szent Dujmo-székesegyház

Diocletianus palotája felülről

A székesegyház tornyába érdemes volt felmásznunk. A torony fala nem volt zárt, így felfelé haladva újabb és újabb szemszögből láttuk Splitet. Itt fent volt végre egy kis légmozgás. Jól látszott az óváros és a modern városrészek elkülönülése. Valahogy a régi vonzóbbnak tűnt.

Diocletianus palotája felülről

Út a Bronz kapu felé

Diocletianus palotáját a Bronz kapu felé akartuk elhagyni. Nem számítottunk rá, hogy lemegyünk az épület alá, még kevésbé arra, hogy az alagútban árusok hada fog mindenfélével kínálgatni minket. A nagy tömeget magunk mögött hagyva megkönnyebbülve értünk ki a Rivára.

Út a Bronz kapu felé

      Következő oldal →